Procedura de înrolare

Nu am un smartphone

Dacă un cetățean deține un telefon care nu este un smartphone, adică un telefon de bază care nu are capacitatea de a rula aplicații avansate sau de a accesa magazinele de aplicații, nu va putea folosi aplicația ROeID.

Aceste telefoane de bază sunt limitate în funcționalități, concentrându-se pe sarcini esențiale, cum ar fi apelurile și mesajele text. În timp ce acestea pot avea unele caracteristici suplimentare, cum ar fi un radio FM sau o cameră de bază, ele nu sunt echipate cu sisteme de operare avansate care să permită descărcarea și utilizarea aplicațiilor moderne.

Prin urmare, cetățenii care dețin astfel de dispozitive nu vor putea beneficia direct de facilitățile oferite de ROeID. Este recomandabil ca acești utilizatori să ia în considerare actualizarea la un smartphone dacă doresc să acceseze și să beneficieze de serviciile digitale, precum ROeID, sau să caute alternative prin intermediul platformelor web sau a serviciilor offline disponibile pentru identificare.

Folosirea aplicatiei pe un telefon iPhone Precedent

Cum se înrolează o autoritate publică sau un furnizor de semnatură digitala în ROeID?


O entitate publică din România care dorește să se înscrie în cadrul ROeID este rugată să urmeze procedura standardizată detaliată mai jos:

1.    Inițierea unei comunicări formale cu ADR pentru stabilirea termenilor unui acord de colaborare.
2.    Ratificarea acordului prin semnarea oficială de către ambele entități.
3.    Desfășurarea unei analize tehnice detaliate asupra specificațiilor de integrare.
4.    Transmiterea detaliilor tehnice legate de sistemele informatice către echipa tehnică a ADR, în vederea integrării în ROeID.
5.    Punerea în aplicare a soluției tehnice convenite.
6.    Realizarea testelor și asigurarea funcționalității soluției tehnice pe mediu de test.
7.    Implementarea definitivă a soluției tehnice pe mediul de producție.
8.    Înregistrarea în catalogul de servicii web pe site-ul oficial www.roeid.ro și în aplicația mobilă ROeID.
 

Ce conține protocolul de colaborare cu ADR?

Acordul oficial de colaborare cu ADR stipulează următoarele componente esențiale:

1.    Baza juridică care guvernează această înțelegere colaborativă.
2.    Scopul specific al acordului, și anume, integrarea sistemelor informatice ale entității publice în cadrul sistemului ROeID furnizat de ADR.
3.    Procedura de implementare a colaborării, care cuprinde: pregătirea infrastructurii, definirea protocoalelor și serviciilor, stabilirea mecanismelor de sincronizare a conturilor, formarea echipelor mixte, precum și protocolul pentru schimbul de informații.
4.    Abordarea metodologică a colaborării.
5.    Dispoziții referitoare la protecția datelor cu caracter personal.
6.    Specificații legate de particularitățile sistemului și alte aspecte relevante care necesită mențiune explicită.

 

Care este procedura tehnică de aderare la ROeID?


Procedura tehnică are urmatorii pași:

1.    Agrearea de echipa tehnică a entității publice a datelor privind mediul de test si de producție către care ROeID va redirecta traficul imediat după ce cetățeanul a fost autentificat. Această adresă se numește redirect_uri și este de forma unui URL. 
2.    Comunicarea către echipa tehnică a ADR a acestei adrese precum și a protocolului tehnic prin care se dorește integrarea (OpenID sau SAML)
3.    Primirea de la echipa ADR a datelor de conectare pentru protocolul solicitat
4.    Implementarea pe mediul de test a specificațiilor tehnice

Mai multe detalii sunt publicate pe GitHub la adresa https://github.com/roeid-ro/integrare , spatiu pe care îl recomandăm echipelor tehnice să îl urmarească pentru a fi informate cu privire la evoluțiile viitoare ale acestor specificații de integrare.


 
Copyright Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei