Întrebări frecvente

Cetățeni

Ce este necesar ca sa îmi activez identitatea digitală ROeiD?
Aveți nevoie de un telefon smartphone Android sau iPhone și de cartea de identitate. Folosind aplicația ROeID instalata pe telefonul mobil veți face o poza la cartea de identitate, o poza selfie cu fața dumneavoastră precum și un film de 20 de secunde în care veti misca poziția capului dupa cum vi se solicită pe ecran.
Cât durează tot procesul?
În aplicatie vei petrece cateva minute până cand veti trimite informațiile necesare. Aprobarea identitatii se întampla de obicei in câteva minute, cu exceptia perioadelor in care echipa noastră nu lucreaza.
La ce folosește identitatea digitala?
Majoritatea siturilor web din România folosesc un user și o parolă ca să autentifice utilizatorii. Identitatea ROeID inlocuiește toate aceste lucruri într-unul singur. O singura parola pentru toate siturile web ale statului român.
Cum trebuie sa mișc capul?
Mișcarea capului trebuie facută astfel încât ambii ochi să se vadă tot timpul în imagine. Nu intoarceți capul daca nu puteți vedea telefonul cu ambii ochi. Doar atât!
Nu reusesc, tot primesc mesaj de refuz, ce pot face?
Informațiile pe care ni le trimiți sunt verificate amanunțit de sistemul nostru informatic. Foarte probabil luminozitatea si claritatea fotografiilor carții de identitate și a filmului nu este suficient de bună pentru a permite o identificare a informațiilor furnizate. Mergi aproape de o sursa de lumină și efectuează pozele cu lumina în spatele camerei. Ai grijă sa nu fie reflexii luminoase pe cartea de identitate atunci când o fotografiezi. Prezintă cartea de identitate in original in timpul înregistrării video conform instrucțiunilor de pe ecran. Citește răspicat, tare și foarte clar cuvintele indicate pe ecran. Nu apropia telefonul de tine. Imaginea ta tebuie sa fie vizibilă atunci cand vorbești.
Cum pot să schimb adresa de email a contului?
Adresa de email este folosită ca nume al contului. Pentru a schimba adresa de email este nevoie sa faceți un proces nou de validare a identității digitale care va fi asociata pe noua adresa de email. Trebuie sa ștergeți aplicatia de pe telefon împreună cu datele stocate de aceasta si sa o instalați din nou, indicând in procesul de înrolare noua adresa de email.
Cum îmi pot schimba parola ?
Dacă cunoașteți parola curentă o puteți schimba din aplicația ROeID in meniul Setări > Modificare parolă. Introduceți parola veche și apoi validați noua parolă. Dacă nu mai cunoașteți parola atunci este nevoie sa parcurgeti din nou procesul de inrolare a identitatii digitale.
La conectare nu primesc cererea de autentificare pe telefon.
Aplicația ROeID instalată pe telefonul dumneavoastră funcționează ca al doilea factor de autentificare prin mesaje de tip push notification. La instalarea aplicatiei vi se solicită sa acordați dreptul ca aplicația sa primească mesaje de notificare. Vă rugăm sa să verificați pe telefon că aplicația ROeID are dreptul să primească notificări.
Pot instala si folosi aplicatia ROeID pe un alt telefon ?
Aprobarea identității electronice presupune înregistrarea telefonului ca al doilea factor de autentificare prin mesaje push notification. Schimbarea telefonului necesită reluarea procesului de înregistrare pentru a activa aplicația pe noul telefon. După aprobarea identității aplicația ROeID de pe vechiul telefon se va dezactiva si nu veți mai primi pe acel telefon mesajele de aprobare a cererilor de conectare.
De ce aplicația funcționează din rețeaua 4G dar nu din WiFi?
Uneori sistemele WiFi in care lucrați au limitatoare de trafic, firewall sau proxy SSL. Verificați că puteti accesa adresa web www.roeid.ro precum și faptul că certificatul SSL este valabil și emis pentru domeniul www.roeid.ro, comparați aceste detalii cu cele pe care le vedeți când accesați prin 4G. Dacă sunt diferențe inseamnă că rețeaua WiFi are anumite funcții de filtrare a traficului care nu permit funcționarea aplicației mobile ROeID.

Companii

Nu s-au găsit rezultate

Administrații publice

Cat timp durează implementarea ROeID intr-o autoritate publică?
Procesul de implementare poate dura între două săptamani și o lună în funcție de mecanismul tehnic de implementare ales. ADR pune la dispoziție un mediu de test care poate fi folosit de echipa tehnică pentru a verifica corecta funcționare. După ce echipa tehnică a noului furnizor de servicii termină lucrarea pe mediul de test, echipa ADR emite un aviz de conectare la mediul de producție si predă credențialele specifice acestuia.
Cum se inrolează o autoritate a statului?
Se semnează un protocol de colaborare cu ADR pentru a pregăti detaliile necesare implementării autentificării cu sistemul ROeID. După protocol urmează o partea tehnică pe care o regăsiți detaliată in procedura de înrolare disponibila pe www.roeid.ro

Generale

La ce poți folosi ROeID?
Poți folosi ROeID în platformele informatice administrate de instituțiile publice așa cum folosești acum contul Facebook sau Google pentru a te autentifica în alte platforme private. ROeID este interconectată cu Ghișeul.ro, platforme ale unitaților administrativ teritoriale.
Ce este ROeID?
ROeID este soluția Single Sign-On (SSO) a României pentru interacțiunile digitale ale cetățenilor cu administrația, prin care pot fi generate și gestionate identități digitale pentru toți cetățenii români. ROeID este livrabilul proiectului "Platforma software centralizată pentru identificare digitală", implementat de Autoritatea pentru Digitalizarea României. Obiectivul general al proiectului este îmbunătățirea și automatizarea modului în care cetățenii accesează serviciile electronice guvernamentale și asigurarea identității electronice unice a fiecărui cetățean care utilizează serviciile de e-Guvernare. Prin urmare, ROeID este poarta și primul punct de control de securitate pentru serviciile electronice de eGuvernare.
Ce este Single sign-on?
Single sign-on (SSO) este o metodă de autentificare care vă permite să accesați mai multe aplicații sau servicii utilizând aceleași acreditări (nume de utilizator și parolă). Prin utilizarea SSO, vă autentificați o singură dată pentru a accesa mai multe aplicații și servicii, în loc să vă conectați separat pentru fiecare. Principalul beneficiu al SSO este că nu mai trebuie să vă amintiți mai multe nume de utilizator și parole pentru aplicațiile și serviciile guvernamentale. Acest lucru vă oferă o experiență de utilizator mai lină și mai eficientă. În plus, SSO îmbunătățește securitatea prin centralizarea gestionării autentificării și autorizărilor.
Accesarea serviciilor de eGuvernare din Uniunea Europeană prin ROeID
În curând, ROeID va putea fi folosit pentru accesarea platformelor publice de la nivel european. Dacă ai un cont ROeID, îl vei putea folosi pentru validarea identității în platformele guvernamentale ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. ROeID este complementar unui alt proiect implementat de Autoritatea pentru Digitalizarea României, SITUE - Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, care va funcționa ca un soft comun de identificare al întregii Uniuni Europene. SITUE va facilita construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre din Uniunea Europeană, precum și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România. Găsești mai multe informații aici – link către platforma SITUE
Nu s-au găsit rezultate
Copyright Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei